Een osteopathische behandeling

Voor een behandeling is het belangrijk dat je paard schoon is en dat we droog kunnen staan. Ook moet je paard niet nat zijn van zweet of regen. Het paard mag kort voor de behandeling niet gewerkt hebben.

Bij een behandeling werk ik volgens een vast schema. Ik begin met het kijken naar het paard en het aftasten van het hele paard met mijn handen. Hierdoor kan ik eventuele blokkades opsporen in de wervelkolom en andere onregelmatigheden vinden, bijvoorbeeld in de huid of de bindweefsel- en spierlagen eronder. Ik kan warme plekken in de huid waarnemen, de haren kunnen overeind staan of er zijn verdikkingen waarneembaar. Ik kan voelen of organen beperkt zijn in hun beweging en of er pijnlijke plekken zijn. Zo krijg ik een goed beeld van het paard en de aanwezige problemen.

 

De behandeling zelf is niet spectaculair. Dit verbaast sommige mensen omdat het niet past bij de veelgehoorde term ‘paardenkraker’. Meestal straalt een behandeling rust uit, veel paarden worden heel rustig. Met behulp van zachte manuele technieken manipuleer ik wervelblokkades. Verder kan ik door mijn handen op een bepaalde manier te plaatsen zorgen voor ontspanning in gespannen spieren en verkrampte weefsels. Ook kan ik daarmee invloed hebben op de functie van de ingewanden. 

 

Aan het einde van de behandeling bestaat ook de mogelijkheid de pasvorm van het zadel even te checken. Indien ik daartoe aanleiding zie, zal ik er zelf om vragen, maar wanneer je zelf benieuwd bent, kun je dit uiteraard aangeven. Wanneer ik mijn twijfels heb bij de pasvorm, zal ik doorverwijzen naar een zadelmaker. 

 

Wanneer een vervolgbehandeling wenselijk is, geef ik dit aan. 

 

 

 

Na de behandeling


Na de behandeling is het verstandig het paard ongeveer een paar dagen rust te geven en daarna weer rustig op te bouwen. Een behandeling heeft over het algemeen veel impact op het paard en zijn beweging. Het is daarom belangrijk de eerste dagen vooral veel stapwerk te doen en het paard te helpen het lichaam goed te gebruiken. Hoe snel je paard herstelt, is afhankelijk van de klachten. Ik geef je ook advies over hoe je de training na de behandeling weer kunt oppakken en waar je op moet letten. 

 

Soms merk je als ruiter na een behandeling en rustperiode dat je paard uit balans lijkt te lopen of moeite heeft met de teruggekregen bewegingsvrijheid. Dit kan enkele dagen tot een week of twee aanhouden. Belangrijk is in deze periode je paard goed rijtechnisch te ondersteunen en bij voorkeur lang en laag te rijden. Ik raad ook wel eens aan na een behandeling weer voor het eerst te rijden tijdens een les, zodat de instructeur mee kan kijken en tips kan geven.